Monday, 18 June 2012

dua kata yang berbeza

Hari ini kita berdiri sebagai kanak-kanak, esok kita adalah seorang tua yang sedang menunggu saat kematiannya yang bila-bila saja boleh tiba. Tidak ada siapa yan dapat menduga.
Dulu, kita adalah budak hingusan yang tidak tahu apa-apa. Kemudian, kita membesar menjadi manusia yang tahu pelbagai perkara.
Kehidupan ini memiliki banyak rahsia yang tidak diketahui oleh mana-mana manusia pun melainkan Allah s.w.t. sahaja. Kita mungkin dapat melihat kebaikan tersurat daripada kehidupan ini, tetapi yang tersirat hanya Allah s.w.t. sahaja yang tahu.
Hari ini Allah menguji kita dengan kesenangan dan kemewahan hidup untuk melihat kejujuran kita terhadap Dia. Kita mungkin kata kita beriman dan percaya adanya Tuhan, maka Allah hantarkan ujian untuk menguji akan kebenaran kata kita itu.
Hari ini Allah mungkin menguji kita dengan sedikit kesusahan dan kepayahan sehingga membuatkan kita mengeluh dengan kehidupan ini. Sedikit kesusahan ini kadang-kadang terasa begitu menyempitkan dada sekali sehingga kita merasakan mati adalah lebih baik daripada meneruskan kehidupan.
Tetapi, ingatlah yang kesusahan ini akan berlalu pergi. Kepayahan yang sedang kita tanggung ini akan hilang juga suatu hari nanti. Akan datang juga suatu hari nanti di mana segala kesusahan dan kepayahan ini akan bertiup pergi dan digantikan dengan bayu-bayu ketenangan dan kebahagiaan. Saat itu, bila kita teringatkan semula kesusahan dan kepayahan itu, dan kita bandingkan dengan apa sedang kita nikmati sekarang, maka barulah kita faham kenapa kita didatangkan ujian itu.

KITA, KAU DAN AKU SEMUANYA PUNYA SALAH
Semua orang punya kesalahan masing-masing. Ada dosanya masing-masing. Bezanya hanyalah pada tahap berbuat dosa.
Ada orang mungkin berbuat dosa kerana kejahilannya. Ada orang berbuat dosa dalam keadaan sudah mengetahui dan menyedarinya.
Maka, tidak padanlah kalau kita menghukum semua orang dengan amal yang kita nampak secara zahir itu saja. Kita tidak pernah tahu keadaan hatinya bagaimana.
Barangkali, dia inginkan kepada kebenaran. Cuma tidak ada yang menunjuk dan membimbingnya menyebabkan dia jauh daripada kebenaran dan terjatuh dalam dosa.

BEZAKAN ANTARA SALAH DAN PESALAH
Salah dan pesalah. Bezakan keduanya. Yang salah adalah perbuatan. Pesalah pula adalah orangnya.
Kadang-kadang, saya sangat risau melihat orang begitu mudah menghukum orang yang melakukan dosa ataupun orang yang terjebak dengan dosa dengan hukum neraka.
‘Tak buat ini, dosa !’
‘Tak buat itu, masuk neraka !’
‘Kenapa kau buat benda tu, hah? Kau nak masuk neraka ke?’
Suatu hari, orang yang rajin beribadah ini pergi kepada saudaranya yang bermaksiat itu. Maka ditanya saudaranya itu, “Kenapa kau lakukan maksiat ni, hah? Kau nak masuk neraka ke?”
Jawab saudaranya itu, “Kau tahu mana aku akan masuk neraka?”
Maka dibalas kembali orang itu tadi, “Allah tidak akan memasukkan kamu ke dalam syurga dan akan memasukkan kamu ke dalam neraka kerana maksiat kamu itu.”
Di hari perhitungan, Allah telah campakkan orang yang rajin beribadah itu ke dalam neraka. Saudaranya yang rajin berfoya-foya itu pula Allah masukkan ke dalam syurga.
Kenapa?
Bukankah orang yang rajin beribadah itu selalu taat kepada Allah?
Ya, tetapi dia tidak menunjukkan sifat rahmah Allah kepada temannya yang telah melakukan kesalahan itu. Hukuman yang dia telah katakan pada temannya itu boleh mengakibatkan temannya itu bergerak lebih jauh daripada kebenaran, menyebabkan Allah campakkannya ke dalam neraka walaupun dia seorang yang rajin beribadah.
Kita perlu belajar membezakan antara salah dan pesalah. Memang yang melakukan perbuatan salah itu adalah manusia. Tetapi manusia tetap adalah manusia.
Selagi belum tertutup pintu taubat, selagi belum kiamat, maka dia masih tetap punya hak untuk memperbaiki dirinya dan memperbetulkan kesalahannya. Tidak layak untuk kita menghukum syurga atau neraka pada dirinya, kerana semua itu hanya di bawah pengetahuan Allah. Maka, bagaimana mungkin sesuatu perkara yang ghaib seperti itu kita pula yang boleh tentukan?
Dia adalah manusia. Kita juga adalah manusia.
Dia ada kesilapannya. Kita juga ada kesilapan kita. Sealim atau sehebat manapun ilmu kita, kita tetap tidak layak untuk menghukum orang yang berdosa itu ‘confirm-confirm’ masuk neraka.
Hari ini, mungkin dia berdosa. Hari esok, siapa yang tahu kalau-kalau dia pula yang jadi lebih baik dari kita?
Maka, kalau hendak ditegur dan dikritik, tegur dan kritiklah pada kesalahan yang dilakukannya. Bukan pada pelakunya. Teguran dan kritikan kita mestilah bertujuan untuk memperbetulkan kesalahannya, bukanlah dengan niat menjatuhkan peribadi dan mendedahkan aibnya pula.
Kita tidak pernah tahu balasan yang akan menimpa diri kita di hari muka. Barangkali, di hari muka kita menjadi lebih teruk daripada dia.
Siapakah yang dapat menjangka?

 MAKA, BELAJARLAH BERLAPANG DADA
Antara masalah segelintir orang-orang yang mempelajari ilmu-ilmu  agama, adalah memahaminya hanya secara literal. Kemudian, dengan senang menghukum manusia dengan perasaan.
Tanpa mempertimbangkan kematangan dan logik akal, dengan mudahnya sebahagian orang menghukum orang yang berdosa ‘confirm-confirm’ masuk neraka.
Barangkali dia tidak sedar dirinya juga ada berdosa. Manusia selain Nabi dan Rasul semuanya tidak maksum. Kalaulah semua manusia yang tidak maksum pernah melakukan dosa akan dimasukkan ke neraka, maka tidak ada manusia yang akan masuk syurga kecuali hanya Nabi dan Rasul termasuklah dia juga akan dicampak ke neraka.
Bersederhana dan berlapang dadalah.
mungkin orang itu berbuat dosa dalam keadaan jahilnya dia ataupun dalam keadaan terlupanya dia, maka kita tidak ada hak untuk menghukumnya selain hanya mengingatkan dan memperbetulkan kesalahannya.
Lagipun, syurga dan neraka bukanlah di bawah kekuasaan kita. Bukan tangan-tangan kita yang akan menyampaikan manusia di dalamnya. Itu adalah kerja Allah, dan Allah tahu dan tidak pernah silap dalam memberi hukuman kepada manusia.
Kita tinggalkan saja kerja-kerja menghukum kepada Allah, dan kita lakukan kerja yang sepatutnya kita lakukan.
Antara salah dan pesalah,
Masih tetap ada ruang untuk mereka tetap kembali kepada Allah,
insyallah.


No comments:

Post a Comment